FREANonHERPING
 
| Intro | Home | Over Andrť | Publicaties | Excursies | Fotogalerij | Contact | Zoeken |
mijn tuin
 

ANDR… VAN HECKE

Geboren Antwerpen 1/04/1947

welke soorten amfibieŽn en reptielen leven er in mijn tuin ?
klik HIER


 

 


 

1967

Mijn interesse voor amfibieŽn en reptielen is in 1967 toevallig ontstaan. Terwijl ik mijn schoonbroer help om fruitbomen uit te doen op zijn nieuw bouwperceel te Aartselaar, zie ik een hagedis met bloedende staart wegvluchten. Ik denk het dier aan zijn staart te hebben beschadigd en neem de hagedis mee naar huis voor verzorging. En ... ik word terrariumliefhebber.

1968

Als lid van de vereniging TERRA kom ik meer te weten over het leefgedrag van amfibieŽn en reptielen en verneem dat het afbreken van de staart een natuurlijk verdedigingsmechanisme is!

1975

Onder invloed en morele druk van twee bevriende birdwatchers, beslis ik om te stoppen met het houden van (terrarium)dieren in gevangenschap. Hun advies is: "doe aan herpetologische observatie & onderzoek in de natuur".

1976

Via een vergunning voor het "Groot en Klein Schietveld van Brasschaat" is er de mogelijkheid om het leefgedrag te bestuderen van 11 soorten amfibieŽn en 3 soorten reptielen, waaronder de voor Vlaanderen zeldzame Adder!

1995

Door de bouw van onze nieuwe woning (met vijver), komen mijn herpetologische veldactiviteiten en buitenlandse excursies op een laag pitje te staan. De vrije tijd wordt besteed aan de inrichting van huis, tuin en amfibievijver.

2003

De buitenlandse herpetologische reizen vinden terug jaarlijks plaats.

2004

Ik krijg vergunning voor een 3-jarige studie van de Levendbarende hagedis in het natuurreservaat "Westmalse Heyde".

2005

Het is mogelijk een sinds jaren gekoesterde droom te realiseren: nl. het zelf maken van deze website over alle herpetologische activiteiten.

2006

Via HYLA bekom ik de mogelijkheid om jaarlijks de adderpopulatie te monitoren in Lille en Wechelderzande.

2007

Ik word een vaste medewerker van de jaarlijkse paddenoverzet in Zoersel.

2008

Aangezien er op het militair domein "Vliegveld Oostmalle" 2 slangen zouden gezien zijn, bekom ik met succes vergunning voor een meerjarige herpetologische inventarisatie en een reptielmonitoring.

2010

In het domein 's Herenbos start ik een herpetologische inventarisatie met aandacht voor een zeer kwetsbare populatie Levendbarende hagedissen.

2011

Het monitoren van 's Herenbos, Vliegveld Oostmalle en Lille wordt dit jaar verder uitgevoerd. Nieuw is de start van een onderzoek naar het leefgedrag van de Gladde slang in het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide (GPDZKH).

2012

De monitoringen die dit jaar verder worden gerealiseerd zijn:
(1) 's Herenbos, (2) Vliegveld Oostmalle, (3) Lille en (4) GPDZKH

2013

Dit is het 3e en laatste jaar onderzoek op Gladde slang in het GPDZKH. Ik ga mij in 2013 hierop volledig concentreren. De monitoringen in 's Herenbos, Vliegveld Oostmalle en Lille zullen hierdoor minder frequent worden uitgevoerd.